10 boktips til høstens lesestund

Med høsten kommer mørke kvelder der regnet pisker mot vindusruten og vinden uler rundt hushjørnet. Inne tenner vi stearinlys og kryper opp i sofaen, kanskje med en kopp te eller litt varm kakao og en ny bok. Vi tok en prat med Marthe hos ARK Pocket Shop og Mari på Tanum for å få deres boktips for den gode leseopplevelsen nå når høsten er over oss, og her er deres anbefalte bøker:

Terapeuten, Helene Flood

Terapeuten, Helene Flood

Med Terapeuten markerer Helene Flood seg som et stort litterært talent og en fornyer av den psykologiske thrilleren. Terapeuten skildrer forvirringen som oppstår i et menneske når omgivelsene plutselig ikke lenger går i hop og handler om den unge psykologen Sara.

Sara driver privatpraksis for ungdom fra et kontor over garasjen i den store, arvede villaen hun er i gang med å pusse opp sammen med sin ambisiøse og overarbeidede arkitektmann, Sigurd.

Men det går trått med både jobb og oppussing, og en dag legger Sigurd igjen en underlig beskjed på svareren til Sara for så å bli borte. Det gamle, halvferdige huset føles langt fra trygt. Gjenstander blir borte og dukker opp igjen, og er det fottrinn Sara hører på loftet om natten?

Omriss, Rachel Cusk

Omriss, Rachel Cusk

Dette er fortellingen om en ung forfatter reiser til Aten for å holde et skrivekurs. Underveis møter hun mennesker som åpner seg for henne og forteller om livet sitt: Den eldre mannen som snakker om båter og mislykkede ekteskap, studentene som beretter om kjærlighet og ambisjoner, forfatteren som beskriver smerte og angst – alle har noe de angrer på, og noe de lengter etter. Og gradvis, etter hvert som dette lappeteppet av historier sys sammen, trer også et portrett av fortelleren frem.

Rachel Cusk er en prisvinnende og kritikerrost forfatter, og Omriss er et hittil høydepunkt i hennes forfatterkarriere. Hun skriver med en påfallende letthet om tilsynelatende små ting, men samtalene i denne boken gir klangbunn til store, eksistensielle spørsmål.

Medusas flåte, Franzobel

Medusas flåte, Franzobel

Når brødet tar slutt, finnes heller ingen lov.

Den 18. juli 1816, klokka 11 om formiddagen: Et stykke utenfor Afrikas vestkyst får kapteinen på briggen Argus øye på en flåte. Da flåten kommer nærmere, fryser blodet i årene hans til is: Om bord befinner det seg 15 utmagrede skikkelser, med hule øyne, forbrent hud og hår stivt av salt. Det er de siste overlevende av 147 mennesker som to uker tidligere ble overlatt til seg selv da fregatten Medusa forliste.

Denne historiske hendelsen – et av verdenshistoriens mest kjente forlis – danner bakgrunn for Franzobels epokegjørende roman, som sikter mot kjernen av det menneskelige: Hva betyr moral og sivilisasjon når det står om overlevelse i en ekstrem situasjon? Og hvor høy er prisen på overlevelse?

Begynnelser, Carl Frode Tiller

Begynnelser, Carl Frode Tiller

Miljøvernaren Terje ligger på sykehuset etter å ha tatt sitt eget liv. Vi følger han bakover i tid, først som voksen, deretter som ungdom og til slutt som barn. Gradvis blir vi kjente med en sår familiehistorie, Terjes glødende kjærlighet til naturen og alle valg han tok – eller ikke tok.

Hvorfor blir egentlig livet som det blir, og hva er sammenhengen mellom enkeltmennesket og det store kretsløpet vi alle er en del av?
«Begynnelser» er en vakker og svært aktuell roman om den komplekse menneskenaturen og naturen
vi holder på å ødelegge.

Byens spor – Skyggeboken, Lars Saabye Christensen

Byens spor - skyggeboken, Lars Saabye Christensen

Hva hører vi når vi lytter til byens lyder? Hvilke spor etterlater den i oss? Hvem er det i andre enden når det ringer?

Sentralt i Byens spor står Maj Kristoffersen, hennes skjebne er tett vevd sammen med byen og gatene hun lever i: Men like mye menneskene hun deler byen med, først og fremst barna, Jesper og Stine. Kvinnene i Røde Kors som utgjorde Fagerborgs usynlige sosiale ryggrad. Barna er blitt voksne og tidene forandrer seg. Håp og drømmer får brynt seg på en verden som ikke lenger går på skinner. Voksesmertene preger dem alle når nye dører åpner seg og de gamle lukker seg.

Medrivende, storslått og tankevekkende avslutning på trilogien Byens spor.

Døren, Magda Szabó

Døren, Magda Szabó

Vi møter historiens forteller, en forfatter, og den eldre hushjelpen Emerenc, som har jobbet for henne i nærmere tjue år. Den ene lever nesten bare gjennom ordene, og den andre kan knapt nok lese.

Tjenestekvinnen representerer både ydmykhet og offervilje, forfatteren en slags intellektuell arroganse. Men de knyttes nærmere sammen enn noen av dem kunne ane. For Emerenc gir alt, enten det dreier seg om å redde en jøde, en tysker, en tyv eller en hjemløs katt. Hun tviler aldri et sekund. Heller ikke når det gjelder en tjeneste hun kan gjøre sine nærmeste. Men det er én ting hun ikke deler. Hun slipper aldri noen innenfor døren til sitt hjem.

Knakketiknakk – korte fortellinger fra Japan 1895 -2012

Knakketiknakk - korte fortellinger fra Japan 1895 - 2012

Denne boka er et funn for alle de som allerede har latt seg fascinere av japansk litteratur, og til de som ønsker å stifte bekjentskap med den. Med 35 glitrende og svært forskjellige fortellinger åpner Knakketiknakk døren inn til en stor og mangfoldig kortteksttradisjon.

Her finner vi historier om kjærlighet og familieliv i spenningsfeltet mellom tradisjon og modernitet, rå, kroppslig utforskning av kvinneroller i endring, dystopisk science fiction, studier i nihilisme, meditative studier av selvet, humoristiske og samfunnskritiske fabelfortellinger, proletarlitteratur, krigskritikk, og katastrofelitteratur fra Hiroshima og Fukushima.

Knakketiknakk utfordrer vårt bilde av Japan, av den japanske litteraturen – og av hva en novelle er og kan være.

What is love – Odd-Magnus Williamson

What is love, Odd-Magnus Williamson

Den ultimate samlivs- og parforholdboken.

Hva er kjærlighet? Komiker Odd-Magnus Williamson har kjempet seg gjennom X antall terapitimer, X antall ekskjærester, X antall flaue situasjoner, X antall bøtter med Ben & Jerry’s Chocolate Chip Cookie Dough-is og X antall sider – 4862, for å være eksakt – med relasjonslitteratur. Alt for å finne svaret på det alle lurer på. Ikke bare fant han svaret, han fant også noe mer, noe som skulle forandre ham som kjæreste, far og menneske: Hemmeligheten som får kjærligheten til å vare.

What is love er en morsom, smart og hjertevarm betraktning over kjærlighetens mysterium – perfekt for oppgitte kvinner og tause menn.

«Dette er ikke bare en vill og morsom betraktning over kjærlighetens mysterium. Det er også en smart og hjertevarm bok.»
Sissel Gran

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen, Dag Solstad

Tredje, og siste, roman om Bjørn Hansen. Dag Solstad

Bjørn Hansen, 77 år, en olding nærmest, bor alene i en ettroms leilighet på Grønland. Nyheter interesserer ham ikke lenger. I frykt for å gå glipp av dødens alvor, griper han til sine himmelske forestillinger og samtaler med dem som har gått foran ham.

En dag banker svigerdatteren på Bj. Hansens dør. Med seg har hun Bj. Hansens barnebarn Wiggo, som skal begynne å studere ved Universitetet i Oslo, og som hun har bestemt at skal bo på hybel hos sin farfar.

Dette er Solstads 19. roman, og den tredje romanen om Bjørn Hansen. Med det blir trilogien om kemneren fra Kongsberg stående som et av Solstads hovedverk.

Przewalskis hest, Maja Lunde

Przewalskis hest, Maja Lunde

Dette er en roman om mennesker og dyr, og menneskedyret. Hvordan har vi mennesker påvirket andre arter på jorda? Hva er forskjellene på oss og dyrene? Har vi noen mulighet til å rette opp våre feil? Og hva skal til for at vi alle skal overleve?

Også den nyeste boken i Lundes «klimakvartett» utspiller seg i tre forskjellige tidsepoker og viser oss et bilde av verden som den var – og sånn den kanskje kan bli. En høyaktuell roman!

«Maja Lunde har finslipt suksessoppskriften i sin nye klimaroman … «Przewalskis hest» er den aller mest uhyggelige boka hun har skrevet til nå, men det er nok også den mest håpefulle.»

Marie Kleve, Dagbladet

Alle disse anbefalte bøkene finner du selvsagt hos Byportens bokhandlere ARK Pocket Shop og Tanum.

  • Stikkord: boktips, bøker, høst, litteratur
  • Publisert: 1. oktober 2019
  • Tekst: