43 tips til fine julegaver

Bli med Cathrine på jakt etter de beste gavetipsene fra Byportens butikker. Noen av dem vil ganske sikkert overraske deg. Selv «den som har alt» kan være morsom å kjøpe gaver til. Det er bare å spørre Byportens butikker.

– Jeg digger Byporten. Det er så sentralt og har masse fine butikker nærmest vegg i vegg med hverandre. Jeg vil anslå at jeg gjør 90 prosent av all shoppingen min her, sier Cathrine Vånge Singstad.

Grunnen er den samme som gjør Byporten til Norges mest besøkte shoppingsenter: At det er ekstremt sentralt og like ved toget, t-banen og jobben for svært mange.

I dag har hun likevel satt av god tid, for å sanke gaveinspirasjon fra senterets mange butikker. De skal vise seg å by på flere overraskende ideer enn hun trodde på forhånd.

43 gaveideer

Nedenfor følger 43 tips til julegaver, sortert etter butikktype.

Bøker og spill

Svigerfar og bestemor, ja. Men visste du at bøker også kan være verdens kuleste gave til tenåringen?

Det skyldes – hold deg fast – TikTok der emneknaggen BookTok har gjort litteraturklassikerne übertrendy blant 14-åringer og oppover. Bare husk å kjøpe bøkene på engelsk.

– Unge gutter og jenter som leser, vil elske en roman av Colleen Hoover eller noe fra den utrolig vakre klassikerserien Chiltern. Eller hvis du virkelig vil være verdens kuleste: «Complete Works» av Jane Austen, sier Monica Paalsrud hos Norli på Byporten.

Blant mindre barn er Nusse og Helium-serien, tegneserieromanen «Kvitebjørn» av Maja Lunde og Erlend Loes oversettelse av Charles Dickens’ «En julefortelling» gode tips.

Av spill anbefaler Paalsrud ordspillet Kryptert, reisespillet Ticket to Ride, strategispillet Catan og en annen vinner i vennegjengen, Vil du vedde?.

Foto og kamera

Personlige fotokalendere er den eneste julegaven Cathrine Vånge Singstad vil røpe at hun faktisk vil gi selv.

– Besteforeldre og oldemor ville ha blitt skuffet hvis de ikke fikk årets kalender, smiler hun.

Anniken Oline i CEWE Japan Photo bekrefter at kalendere og fotobøker med egne bilder er svært populære julegaver, både til kjæresten og til alle som har et barnebarn.

De største overraskelsene har hun imidlertid gjemt i etasjen under.

Den lille printeren Selphy fra Canon er en fantastisk gave til alle som har hytte, eventuelt sammen med en ny hyttebok. Den setter opp sitt eget nettverk WiFi og kan printe 10×15-bilder rett fra mobilen og nettbrettet, sier hun.

Tenåringer og oppover elsker også polaroidkameraer, for ikke å snakke om filmbaserte engangs- og kompaktkameraer.

– For de yngre er det supereksotisk at bildene først vises når filmen er fremkalt, smiler hun.

Klær til henne

Et fint klesplagg er alltid en populær julegave. Men er det ikke vanskelig å kjøpe klær til andre?

Ikke nødvendigvis, forteller Josefine Amanda Tjelland i Companys.

– Mange tar bilde av plaggene de ønsker seg, og sender til kjæresten, sier hun. Deretter røper hun et annet triks:

– Du kan også vise oss noen bilder av henne. Da ser vi fort typen og kan hjelpe deg å finne noe hun vil like. Størrelsen ser vi ikke, men den finner du enkelt selv ved å snoke litt i klesskapet, sier hun.

Av konkrete gavetips nevner hun strikkegenseren Milana fra American Dreams, de lekre smykkeskrinene fra Markberg, zipcardiganen Susy fra Johnny Love, og det klesplagget de selger desidert mest av før jul: Cardiganen Alpha fra Gestuz.

– Den passer nesten alle, og er utrolig anvendelig. Og fin, smiler hun.

Hanne Nesheim i Urban Pioneers noen skritt bortenfor minner om at også «sikre» kort kan gi brede smil hos mottakeren.

– Du kan aldri få for mange skjerf. Du kan jo pimpe opp eller ned hele antrekket bare med skjerfet, sier hun. Også luer er en slager, forteller hun. Eller hva med Urban Pioneers egne votter? De er vindtette og vanntette samtidig som de har et urbant og elegant design.

Kjøkkenutstyr

Antallet hobbykokker eksploderte under pandemien og trenden fortsetter. Det gjør Kitch’n på Byporten til den rene godtebutikken.

Dampkokeren NEMI av bambus er fantastisk til å lage dumplings. Eller å dampe grønnsaker, for den saks skyld, forteller butikksjef Aileen Schau.

Et annet gavetips hvis du vil glede hobbykokken som har alt, er enda enklere: Kjøp noe som er så bra at han eller hun vil elske det.

– Håndslipte Mac-kniver fra Japan eller et rivjern fra Microplane vil garantert vekke begeistring. Rett og slett fordi de er utrolig skarpe og gode, sier hun.

Ellers anbefaler hun støpejernsgryter fra Le Creuset eller et smart skjærebrettsett fra Joseph Joseph som gode gaver til ivrige amatørkokker.

Borddekking

Omtrent tvers over gangen ligger Tilbords, hvor Jennifer Nyman ikke nøler når hun skal anbefale gaver til å dekke på bordet.

Diffuseren Volant sprer diskret godlukt i rommet, samtidig som den er elegant på en minimalistisk måte. Dermed passer den godt på alt fra kontoret og kjøkkenet til i stuen, sier hun.

Hun tipser også om de munnblåste kunstglassene og karaflene SWIRL fra Magnor.

 

Leker

For tobarnsmoren Cathrine er Lekia en annen favoritt på Byporten. Her serverer hun selv ett av tipsene: Kosedyret Baby Yoda, som de fleste gutta i klassen til åtteåringen er hektet på.

Den anbefalingen støtter avdelingsleder Thuy Tran fullt og helt. Hun røper at bamser nå er et hett tips også til tenåringer helt opp til 15. Det må bare være riktige bamser: Squishmallows.

– De har navn og fødselsdato. Og det kommer ungdomsgjenger og kjøper dem. De samler på dem, forteller hun.

Ellers anbefaler hun fidget-leker, og en nyvinning:

Aktivitetsbøker har lenge vært populære blant jenter. Nå har de endelig kommet også med mer typiske guttetemaer, sier hun.

Parfyme og kosmetikk

Parfyme kan være vanskelig å kjøpe til andre, men Fredrik & Louisa er likevel et godt sted å kjøpe julegaver.

– Gavesettene er et topp tips også til kvinnen som har alt. Og de gir mye gave for pengene, sier assisterende butikksjef Marlen. Hun anbefaler spesielt pakken fraEstée Lauder eller et av settene til Kiehl’s.

Ellers er duftlys fra Jo Malone en sikker vinner. De har attpåtil en svært fin eske.

Smykker og klokker

Lite slår en tur til gullsmeden hvis du virkelig skal glede noen. På Byporten finner du hele to, og June Hagen i Gullfunn blir ikke svar skyldig.

Hjertesmykket Clara er en innertier til henne, i gull med 100 skinnende diamanter. Og et Livets tre-smykkeer en hyggelig gave til alt fra kjæresten til bestemor. De kommer i det meste fra sølv til gull, så her bestemmer du nesten prisen selv, sier hun.

Til ham tipser hun om Presage-klokkene fra Seiko.

– Den er automatisk, og du kan se urverket på baksiden. Det gjør den til en skikkelig entusiastklokke som han vil elske, selv om han har flere klokker fra før.

Klær til ham

– Også menn elsker en myk pakke under treet, fastslår Sana Kauser i Høyer Man.

Hun anbefaler spesielt half zip-gensere, som funker like fint alene som under dressjakken.

Også Hanne Nesheim i Urban Pioneers slår et slag for gensere, mer spesifikt Constantin fra butikkens eget merke.

– Eller kjøp et deilig skjerf i en fin farge. Eller begge deler, smiler hun.

«– Ofte går jeg hit i lunsjen. Eller stopper innom her på vei hjem fra jobben. Dermed får jeg maksimalt med tid til resten av livet – samtidig som jeg får gjort ærendene jeg trenger, smiler hun.»
— Cathrine Vånge Singstad
  • Publisert: 1. desember 2022
  • Tekst: