Bytterett – hvilke rettigheter har du egentlig?

De aller fleste av oss har opplevd at vi må bytte noe en gang iblant og tenker at vi har en form for bytterett. For noen ganger innser vi at vi har kjøpt noe som ikke var like treffende når vi kom hjem eller som rett og slett ikke passet når vi fikk sett det i et annet lys eller vi har kjøpt to nummer for store sko til poden. Eller så har det kanskje hendt at gaven fra en fjern slektning ikke var akkurat det du ønsket deg – denne gangen heller…

Men har du bytterett? Og hva kan du egentlig forvente deg av butikkene?

Ingen rettighet – bare goodwill!

Ifølge norsk lov har du ingen rett til å bytte varer du eller noen andre har kjøpt i butikk. Allikevel opplever vi at de aller fleste butikker opererer med svært rause byttemuligheter. Tar du vare på kvitteringen eller får med en byttelapp, vil du stort sett alltid få mulighet til å bytte varen innen en gitt tid. Det vanligste er at man da får bytte en vare mot en annen vare, men det er også mange som tilbyr det vi kaller åpent kjøp, noe som gir deg pengene tilbake om du angrer på kjøpet.

Dersom du ikke finner noe du ønsker å bytte til når du er inne i butikken, kan man i mange tilfeller be om en tilgodelapp. Denne har en gyldighet på tre år dersom ikke noe annet er spesifisert på tilgodelappen.

Angrerett på nett

Mange har hørt om angrerett og det er lett å ønske at denne også gjaldt i butikk. Dessverre gjør den ikke det. Angreretten er forbeholdt kjøp utenfor fysisk butikk. Handler du i en nettbutikk eller på telefon fra et EØS-land, gjelder denne rettigheten og du kan returnere varen uten videre forklaring.

Dersom butikken du har handlet fra praktiserer åpent kjøp eller såkalt fornøydgaranti vil du kunne ha meget gode rettigheter som går langt ut over vanlige byttemuligheter.

Dersom du finner feil eller mangler ved varen du har kjøpt gjelder helt andre regler igjen, og dine klagemuligheter er vesentlig større.

Det viktigste er uansett at du tar vare på kvittering eller byttelapp dersom du ønsker å returnere varen du har kjøpt eller fått. De fleste butikker strekker seg langt for at du skal bli fornøyd selv om loven ikke gjør det!

  • Stikkord: bytterett, bytterettigheter
  • Publisert: 16. desember 2019
  • Tekst: