Senteret er åpent i dag: 10:00 - 20:00Åpent nå

EVOMAR – klær med mening

Å tjene egne penger er en selvfølge for de fleste av oss her til lands. Andre steder i verden er det slettes ikke like selvfølgelig. Mange mennesker, og særlig kvinner, har ingen muligheter til å forsørge familien sin. Og med Covid-19 ble det bare verre. Heldigvis finnes det en rekke gode initiativer der ute og ett av disse har vi nå fått inn i Byporten-familien; EVOMAR er på plass med en pop up butikk full av varme sjal, nydelige smykker og fargesterke barneklær fra Mexico!

EVOMAR - mexicansk kvinne

Hjemmefarget ull mot norsk kulde

Da Maria Lopez vokste opp i den fattige delstaten Chiapas i Mexico bestemte hun seg. Hun ville gjøre en forskjell. Hun vil skape noe eget, noe med mening – noe som kunne hjelpe andre samtidig som det skapte verdi for henne selv.

Og kvinnene i Mexico viste henne veien.

Blant de aller fattigste i landet finner man en stor andel fra Mexicos urbefolkning. Disse menneskene lever under elendige forhold, barna får ikke utdannelse og de har lite å leve av. Kvinnene er avhengig av mennene sine og mangler den økonomiske og sosiale uavhengigheten vi har. Men de har noe annet. De har en pågangsvilje, en kreativitet og en lang håndarbeidshistorie bak seg. De har styrken fra generasjoner av mødre og bestemødre som har gått på de samme veiene før dem. Kvinner som har kjempet de samme kampene og overlevd. Og de vet at de kan klare det samme.

Så de farger ull i store gryter. De strikker og vever. De lager intrikate, unike mønstre og de samarbeider med Maria Lopez som sitter helt oppe i Norge og skaper sin egen arbeidsplass – akkurat som sine søstre i Mexico.

EVOMAR er bærekraft i praksis

De vakre sjalene er ikke bare et bilde på kvinner som jobber seg ut av fattigdom, de står også for håp. Håp for en fremtid for barn som ikke har noe å gå til i dag. Målet er at EVOMAR skal ha en egen stipendordning som sikrer jenter fra urbefolkningen skolegang. For som FNs bærekraftmål fastslår, så er det nettopp utdannelse for jenter og arbeid for kvinner som bidrar aller mest til å løfte familier ut av fattigdom. Og det vil Maria være med å bidra til.

Så nå kan du gå høsten i møte med et varmende sjal med mening rundt skuldrene. Et sjal som har startet sin reise til deg fra en landsby i Mexico. Skapt av en kvinne med stolthet over gamle tradisjoner og visshet om at hennes arbeid skal ende opp i et land langt unna hennes.

Og når du kjøper et produkt hos Evomar, bidrar du samtidig til at kvinner i Mexico har et arbeid.

Det blir et sjal med mening, et smykke for en grunn.

Vi er glade for å ha Maria og EVOMAR på plass i Plan 2 hos oss i Byporten.

EVOMAR - Maria Lopez

  • Stikkord: bærekraft, ny butikk, pop up, pop up shop
  • Publisert: 21. august 2020
  • Tekst:

Logg inn