10 gode sommerbøker

Sommeren er høytid for lesehester og som alltid slippes det en rekke store og etterlengtede titler rett før den store ferietiden. I tillegg kommer eldre titler i det litt mer reisevennlige formatet pocket og klassikere dukker opp fra glemselen igjen. Hos Norli og ARK Pocket Shop får vi alltid gode tips om gode sommerbøker for både store og litt yngre i sommervarmen, og de deler vi selvsagt mer enn gjerne med deg!

For de yngste bokormene

Kanskje har familiens yngste for lengst fått øynene opp for bøkenes magiske verden? Kanskje blir de motivert av lesekampanjen «Sommerles»? I løpet av de siste årene har vi sett en enorm utvikling på bøker til barn og unge og her er noen av årets sommerbøker:

Jakten på den siste dinosauren, Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Bestefar Franz har tatt med seg Tiril, Oliver og Åtto på en hemmelig ekspedisjon, til en bortgjemt dal hvor det for millioner av år siden vandret dinosaurer rundt på slettene. Av gamle knokler og bein som ble funnet i dalen ble det en gang laget ti dinosaurfigurer, alle dekorert med edelstener. Og nå kan du også bli med på letingen etter den siste elefanten ingen har funnet ved å finne spor, løse koder og følge ledetrådene. Her gjelder det å ha øynene med seg, for løsningen finnes skjult i teksten og i bildene – og på neste side.

Jakten på den siste dinosaur, Jørn Lier Horst og Hans Jørgen Sandnes

Hvordan begynner man på skolen, Anna Fiske

Å begynne på skolen er en stor begivenhet i barnas liv. Mye skal mestres, både praktisk, sosialt og følelsesmessig, og det er lett å føle seg overveldet. Hva skal man ha i sekken? Hvor lenge må man sitte stille? Hva skjer egentlig i friminuttene? Boka er hjertevarm, inkluderende og tar barnas følelser på alvor, samtidig som den ufarliggjør den store overgangen det er fra å være førskolebarn til å begynne i 1. klasse.

Hvordan begynner man på skolen, Anna Fiske

Arvingen, Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug

Når 17 år gamle Lena flytter til Oslo og begynner på ny skole, får hun de kongelige tvillingene kronprins Karl Johan og prinsesse Margrethe som klassekamerater. Hun forelsker seg hodestups i kronprinsen- og han i henne. Men forelskelsen kan bli skjebnesvanger om noen avslører Lenas store hemmelighet – den som fikk henne og familien til å forlate Horten og begynne et helt nytt liv i hovedstaden.

Arvingen er en moderne kjærlighetshistorie om å leve med sine tabber, om å overvinne frykt – og om å være konge i sosiale medier. Arvingen er første bok i serien Halve kongeriket.

Arvingen, Anne Gunn Halvorsen & Randi Fuglehaug

Ferielektyre for de voksne

Noen sommerbøker gir innhold til ferien, andre gjør ferien god. Her er et knippe bøker som kanskje gjør begge deler.

121 Fantastiske opplevelser i Norge, Torild Moland

En perfekt bok for alle som har tenkt seg på Norges-ferie – og det er jo ganske mange…

Redaktør og God Morgen Norges reiseekspert Torild Moland har sammen med redaksjonen i magasinet «Reiselyst» reist land og strand rundt på jakt etter de beste opplevelsene. I denne boka har de samlet sine favoritter fra hvert av landets elleve fylker.

Noen av tipsene har du kanskje hørt om før, andre er helt ukjente. La «121 fantastisk opplevelser i Norge» inspirere til sommerens beste Norgesferie!

121 fantastiske opplevelser i Norge, Torild Moland

Showtime, Henrik Langelang

Ta igjen imot Christian «Wonderboy» von der Hall, nå toppsjef i Norges ledende eventbyrå. Han nærmer seg 60 og har endelig skjønt at det finnes noe enda viktigere enn penger og makt – og det er kjærlighet. Eller som Christian gjerne kaller det: underholdning. Slå deg løs og la festen begynne, et samfunnsshow skapt av gründere, partyfiksere, eiendomsmilliardærer og en og annen post #metoo- skandale.

Showtime, Henrik Langeland

Jeg foreslår at vi våkner, Beate Grimsrud

En hvit konvolutt flyr gjennom lufta og inn i brevsprekken hos Vilde Berg. Hun står midt i livet. Hun har alt hun behøver. I konvolutten ligger beskjeden som skal snu opp-ned på tilværelsen – hun er blitt alvorlig syk.

Livsglade og nysgjerrige Vilde har alltid stilt spørsmål til seg selv og verden, og hun har aldri tatt svarene for gitt. Når noe så selvsagt som ens eget liv kan opphøre, hvilke spørsmål stiller man seg da? Nå erfarer hun tiden som både knapp og utstrakt – hvor lenge må hun vente på svar, håp og bedring? Må hun skynde seg og bruke tiden godt?

Jeg foreslår at vi våkner, Beate Grimsrud

Alle andre, (TV-serien Normal People), Sally Rooney – pocket

Dette er boken bak den enormt populære TV-serien «Normal people»!

«Alle andre» er en kjærlighetsroman, en fortelling om hvordan et menneske kan forandre livet til den andre. Den viser oss hvor vanskelig det er forandre den vi dypest sett er. Hvordan stolthet og usikkerhet gir grobunn for misforståelser som aldri kan rettes opp. Med hjerteskjærende ømhet avslører den forholdet mellom sex og makt, mellom ønsket om å såre og bli såret, ønsket om å elske og bli elsket.

Alle andre, Sally Rooney

Full spredning, Nina Lycke – pocket

Elin har flyttet inn på legekontoret sitt, hvor pasientene kommer strømmende dagen lang med alle sine skavanker og lidelser. I to tiår har Elin vært fastlege. Minst like lenge har hun vært gift med Aksel. Men før Aksel fantes Bjørn, som plutselig dukket opp på Facebook, og som har snudd opp ned på alt. Elin vet at noe må løsne, men foreløpig sitter hun fast på kontoret, i en slags katatonisk tilstand. I kroken står plastskjelettet Tore og ler av henne. Og hjemme i rekkehuset sitter Aksel og raser – med mindre han har lagt seg til med den fraskilte nabovenninnen Gro.

«Full spredning» er en roman om selvinnsiktens forbannelser og fornektelsens velsignelser. Med denne boken flytter Nina Lykke grensene for hva en legeroman kan være.

Full spredning, Nina Lykke

Krim i pocket til stranden

Ingen oversikt over sommerbøker uten krim! Krim i sommersol er nydelig, og krim i pocket er kanskje enda bedre på en lat dag på stranden eller i solstolen.

London, Nazneen Kahn-Østrem – pocket

London vil aldri bli helt det samme etter at du har lest denne boka. Glem Big Ben og Buckingham Palace og møt menneskene i gatene som gjennom historien har formet den britiske hovedstaden. Boka er både et storslått byportrett, et aktuelt tidsbilde, og en innsiktsfull historiebok – en annerledes guide til en by som rommer hele verden.

Når ikke vi kan dra til London, får London komme til oss.

Sommerbøker London, Nazneen Kahn-Østrem

Jo Nesbø – KNIV

Man kommer ikke unna Norges store krimkonge Jo Nesbø når man snakker om sommerbøker – og nå har hans siste bok endelig kommet ut i pocket! Denne gangen har Harry Hole mistet alt. Absolutt alt. Harry stilles overfor to valg: å gå under med en gang. Eller å reise seg og gå under senere. Kan hevntørsten redde Harry?

Sommerbøker Kniv, Jo Nesbø

Alle våre anbefalte sommerbøker finner du selvsagt hos våre bokhandlere Norli og ARK Pocket shop. Og vil du ha enda flere tips, er det bare å komme innom!

  • Stikkord: boktips, bøker, litteratur, sommerbøker
  • Publisert: 20. juni 2020
  • Tekst: