1999 vs 2024 – disse trendene gjelder nå

I år feirer Byporten 25 år og i den anledning mimrer vi tilbake til 1999 og lar oss begeistre over hvordan motetrender fra denne tiden har gjort et comeback i 2024. Vi har også satt sammen våre favorittlooks fra senteret, inspirert av 90-tallet.

90-tallsmote – fra minimalisme til glamorøst streetwear

90-tallet var virkelig et minneverdig tiår i moteverdenen. Tiden var preget av en rekke ulike stiler med forskjellig uttrykk, og det var ikke uvanlig å se både nedtonet minimalisme, glamorøst streetwear og røffe grunge-antrekk på en og samme røde løper – og nå er mange av 90-tallstrendene tilbake for fullt!

Det sies ofte i moteverdenen at det tar omtrent 20 år før man begynner å kjenne på nostalgien rundt gamle og glemte trender igjen. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange av de høyt elskede trendene fra 90-tallet nå er på vei inn i motebildet igjen. Nye begreper som quiet luxury og mob wife aesthetic viser at moteverdenen fint kan gjenbruke gamle trender og tilpasse dem til tiden vi lever i.

Denim on denim

Denim on denim er en av de største vårtrendene i 2024 og det er ikke uten grunn! Trenden dominerte på 90-tallet og ble historisk da Britney og Justin tok på seg sine matchende denim-antrekk på den røde løperen på American Music Awards. Looken har fått mye skryt gjennom årene fordi den enkelt kan tilpasses personlig stil og alle mulige kroppsfasonger. I dag styles looken med litt andre snitt enn i 1999, men utgangspunktet er fortsatt det samme – denim fra topp til tå. Dette er en perfekt blanding mellom nostalgi og modernitet og vi gleder oss til å se stoffet på kjoler, vesker og sko gjennom våren.

Til denim on denim har vi valgt et langt skjørt med splitt fra VILA, en florlett tubetopp fra Companys og en cropped jakke med skimrende detaljer fra Companys og en enkel y2k-inspirert veske fra Lindex. Vi stylet med en ikonisk applikasjonsrose fra Urban Pioneers, høye sandaler fra Urban Pioneers, solbriller fra Krogh Optikk og lange, glitrende øredobber fra Companys.

Vil du bli med på Byportens vårkonkurranse? Fra 8.–14. april ved Europarådets plass på Jernbanetorget finner du en fotoboks der du kan ta et bilde og melde deg på konkurransen om å vinne et antrekk til 10.000 kroner.

Quiet luxury

Quiet luxury, eller stealth wealth, er to relativt nye begrep i motebildet som tar mye inspirasjon fra fortiden. Stilen er basert på enkelhet og kvalitet, og minner mye om den tidløse elegansen som vi så mye av på 90-tallet. Den gang da ble den sett på stilikoner som Carolyn Bessette-Kennedy, prinsesse Diana og Gwyneth Paltrow som alle var ikledde minimalistiske, luksuriøse plagg, helt blottet for logoer og andre merkemarkører. Denne stilen passer perfekt for de som ønsker å bygge en kapselgarderobe, og fokuserer mye på nøkkelplagg som kan styles opp og ned.

Til quiet luxury har vi valgt et langt silkeskjørt fra Lindex, et flettet belte fra Match, en linskjorte fra Høyer Woman, en ribbestrikket topp fra Urban Pioneers, en klassisk kåpe fra Riccovero og en skinnveske fra Companys og klassiske sko fra Grændsen Skotøimagazin. Vi stylet med et tykt hårbånd fra b.young, solbriller fra Krogh Optikk og enkle smykker fra Match.

Mob wife

Mob wife aesthetic, en stil inspirert av kvinnelige karakterer i 90-tallsserier, og -filmer som The Sopranos og Goodfellas, har virkelig tatt vårmoten til et nytt nivå. I The Sopranos var karakterer som Carmela og Adriana ikledd glamorøse designerplagg, luksuriøse pelskåper og lange akrylnegler – stikkordet her var virkelig «ekstra». I dag ser vi en gjenopplivning av stilen, der elementer som høye hæler, lag på lag med smykker og dyreprint blir stylet på en mer avslappet måte. Dette er en dristig og leken stil der «more is more» og røde lepper, leopardprint og store solbriller virkelig kommer til sin rett.

Til mob wife aesthetic har vi valgt en blazer fra Urban Pioneers, en vest fra DAY Birger et Mikkelsen, glitrende bukser fra DAY Birger et Mikkelsen, høye loafers fra Lille Vinkel Sko, chiffonsokker i gull fra Noa Noa og en veske fra Høyer Woman. Vi stylet med solbriller fra Krogh Optikk, øredobber og ring fra DAY Birger et Mikkelsen, et gullsmykke og gullarmbånd fra Fine Ting, en choker og et smykke med korsanheng fra Fransa.

Ble du inspirert til å prøve en ny look i vår? Ta turen opp i 2. etasje og se alle sesongens nyheter!  

  • Publisert: 21. mars 2024
  • Tekst: