Som forbruker oppfordres vi til å ta gode valg når vi handler. Men hva er et godt valg, og hvordan orienterer man seg? Denne guiden er til for deg som lurer!
Det finnes mange ulike materialer i klærne vi bruker. Noen stoffer, som bomull og polyester, er mye brukt og veldig populære, mens andre, som lyocell og spandex, er mindre brukt og mer ukjente. Bli bedre på å forstå materialene som brukes i klesproduksjon og hvordan du kan ta bedre vare på klær, sko, vesker og tilbehør når det kommer til vask, vedlikehold og bruk.
Vi kategoriserer materialer brukt i tekstilproduksjon i tre grupper – naturmaterialer, syntetiske stoffer og semi-syntetiske stoffer. Her tar vi for oss de vanligste i hver kategori.
Slik velger du et kvalitetsplagg
1. Se etter godt sømarbeid. Sømmene burde være rette, uten mange løse tråder
2. Detaljer som glidelåser og knapper burde være i metall eller andre holdbare materialer
3. Det er et kvalitetstegn at det er sydd inn ekstra erstatningsknapper på vaskelappen
4. Kjenn etter hvordan stoffet føles – sjekk at det føles behagelig og holdbart. Strekk det gjerne, kvalitetsstoffer vil gå tilbake til sin opprinnelige form
5. Se på plaggets tykkelse – hold det gjerne opp i lyset for å se hvor gjennomsiktig det er. Stoffer som er tettere vevd tåler mer slitasje
6. Se på hvordan plagget draperes på kroppen og at det sitter godt
7. Sjekk om jakker og andre tykkere plagg er fôret – det øker holdbarheten
Naturmaterialer
Bomull
Bomull er et av de eldste naturmaterialene vi har, og lages av plantefiber fra bomullsplanten. Bomull er et slitesterkt materiale med lang levetid. Det tåler både høye temperaturer og sollys, men kan krympe noe i vask. Stoffet har lite elastisitet, og har en tendens til å krølle seg. Bomull føles behagelig mot huden og er et pustende materiale man kan bruke hele året.
Slik tar du vare på bomull
- Vask alltid plagget etter anvisning på vaskelappen – du kan også vaske kaldt om du ønsker det.
- Lufttørking er best for bomull. Om du har dårlig tid kan du tørke i maskin på lav varme.
Ull
Ull har vært brukt i tekstilproduksjon i titusenvis av år og produseres primært av hårene til sauer og geiter. For å lage ull må håret spinnes til tråd før det veves til stoff. Ull kan være veldig mykt eller mer røft, avhengig av hvordan det er produsert. Felles for all ull er at det er pustende, isolerende og holder godt på varme, selv om det er vått.
Slik tar du vare på ull
- Ull er i utgangspunktet motstandsdyktig mot skitt og er selvrensende, og må ikke vaskes etter hvert bruk. Det kan holde å henge plagget ut i frisk luft etter at du har brukt det.
- Ull burde vaskes for hånd eller på ullprogram med eget vaskemiddel tilpasset ull.
- Nupper fjernes med nuppekam.