Byportens materialguide

Som forbruker oppfordres vi til å ta gode valg når vi handler. Men hva er et godt valg, og hvordan orienterer man seg? Denne guiden er til for deg som lurer!

Det finnes mange ulike materialer i klærne vi bruker. Noen stoffer, som bomull og polyester, er mye brukt og veldig populære, mens andre, som lyocell og spandex, er mindre brukt og mer ukjente. Bli bedre på å forstå materialene som brukes i klesproduksjon og hvordan du kan ta bedre vare på klær, sko, vesker og tilbehør når det kommer til vask, vedlikehold og bruk.

Vi kategoriserer materialer brukt i tekstilproduksjon i tre grupper – naturmaterialer, syntetiske stoffer og semi-syntetiske stoffer. Her tar vi for oss de vanligste i hver kategori.

Slik velger du et kvalitetsplagg 

1. Se etter godt sømarbeid. Sømmene burde være rette, uten mange løse tråder
2. Detaljer som glidelåser og knapper burde være i metall eller andre holdbare materialer
3. Det er et kvalitetstegn at det er sydd inn ekstra erstatningsknapper på vaskelappen
4. Kjenn etter hvordan stoffet føles – sjekk at det føles behagelig og holdbart. Strekk det gjerne, kvalitetsstoffer vil gå tilbake til sin opprinnelige form
5. Se på plaggets tykkelse – hold det gjerne opp i lyset for å se hvor gjennomsiktig det er. Stoffer som er tettere vevd tåler mer slitasje
6. Se på hvordan plagget draperes på kroppen og at det sitter godt
7. Sjekk om jakker og andre tykkere plagg er fôret – det øker holdbarheten

 

Naturmaterialer 

Bomull 

Bomull er et av de eldste naturmaterialene vi har, og lages av plantefiber fra bomullsplanten. Bomull er et slitesterkt materiale med lang levetid. Det tåler både høye temperaturer og sollys, men kan krympe noe i vask. Stoffet har lite elastisitet, og har en tendens til å krølle seg. Bomull føles behagelig mot huden og er et pustende materiale man kan bruke hele året. 

Slik tar du vare på bomull 

  • Vask alltid plagget etter anvisning på vaskelappen – du kan også vaske kaldt om du ønsker det. 
  • Lufttørking er best for bomull. Om du har dårlig tid kan du tørke i maskin på lav varme. 

Ull 

Ull har vært brukt i tekstilproduksjon i titusenvis av år og produseres primært av hårene til sauer og geiter. For å lage ull må håret spinnes til tråd før det veves til stoff. Ull kan være veldig mykt eller mer røft, avhengig av hvordan det er produsert. Felles for all ull er at det er pustende, isolerende og holder godt på varme, selv om det er vått. 

Slik tar du vare på ull 

  • Ull er i utgangspunktet motstandsdyktig mot skitt og er selvrensende, og må ikke vaskes etter hvert bruk. Det kan holde å henge plagget ut i frisk luft etter at du har brukt det.
  • Ull burde vaskes for hånd eller på ullprogram med eget vaskemiddel tilpasset ull.
  • Nupper fjernes med nuppekam. 

Silke 

Silke er et naturmateriale som lages av kokongtrådene fra silkeormer eller sommerfugler som blir spunnet om til tråd og vevet. Å lage silke er en lang og kostbar prosess, som gjør silke til et av de mest eksklusive stoffene vi har. Silke har tynne, men utrolig sterke fibre, til tross for at det føles både mykt og glatt. Silke har en flott glans og er veldig elastisk både tørt og vått. Stoffet føles kjølende i varmt vær, og varmende i kaldt vær, som gjør det til et stoff man kan bruke hele året rundt. I tillegg er det allergivennlig, som gjør silke til et velegnet materiale om man har sensitiv hud. 

Slik tar du vare på silke

  • Silke bør håndvaskes eller renses kjemisk.  
  • Parfyme bør ikke sprayes direkte på stoffet, da det kan føre til at fibrene svekkes og fargen forandrer seg. 
  • Sollys kan gjøre at fibrene brytes ned og derfor burde ikke silke henge ute til tørk i finvær. 

Lin 

Lin er et robust naturmateriale som produseres av plantefibrene til linplanten. Lin er et sterkt materiale, og blir enda sterkere når fibrene blir våte. Det krøller lett, men blir mer glansfullt når det strykes eller steames. Lin har god motstandsdyktighet mot skitt og har lang holdbarhet. Det tørker raskt og krymper lite. Lin føles luftig og kjølig mot huden og er det perfekte stoffet for varme sommerdager. 

Slik tar du vare på lin 

  • Lin må ikke vaskes på mer enn 40 grader for å unngå slitasje på plagget.  
  • Tørk gjerne linskjorter, topper og kjoler på henger for å unngå unødvendig krølling. 

Lær og skinn 

Skinn er et sterkt og fleksibelt naturmateriale som primært lages av skinnet til kuer. Skinnet blir behandlet i en prosess som kalles garving der de blir myke og holdbare og kan brukes i produksjon av sko, jakker, vesker og lignende produkter. Lær og skinn er naturlig pustende og komfortabelt å ha på seg. Lær og skinn kan også formes på mange ulike måter som gjør det til et veldig anvendelig materiale. Det er i tillegg enkelt å reparere. 

Slik tar du vare på lær og skinn: 

  • Lær burde ikke oppbevares i direkte sollys eller i ekstrem varme. 
  • Bruk lærbalsam minst to ganger i året slik at læret får fuktighet 
  • Hvis du søler direkte på skinn burde det vaskes av med en tørr klut 

Semi-syntetisk

Bambus 

Bambus er et naturmateriale som lages av bambusplanten. Det går an å lage tekstil av bambus på to måter – enten mekanisk eller kjemisk. Når bambus produseres på den mekaniske måten knuses planten og dermed blir det tilsatt naturlige enzymer som bryter ned bambusen til en myk masse. Deretter kjemmes fibrene og spinnes om til garn. Resultatet er et lett og luftig stoff som føles som lin. Den kjemiske metoden er veldig lik den man bruker for å lage viskose og resultatet blir et stoff som hverken er naturlig eller syntetisk. 

Bambus er et stoff med god stabilitet og lang holdbarhet, men som likevel er såpass tynt at det føles behagelig mot kroppen – det kan føles som en blanding av silke og bomull. Det er også veldig pustende og har en god resistens mot lukt, og er enkelt å holde rent. 

Viskose 

Viskose faller litt mellom to stoler og er hverken helt naturlig eller helt syntetisk. Viskose lages av cellulose fra trær som bambus, gran eller furu. Stoffet lager man ved å bryte ned treverket til treflis og deretter vaske og bleke blandingen. Deretter blir den behandlet igjen for å lage fibre som kan spinnes om til tråd. Råmaterialet er i utgangspunktet naturlig, men den omfattende prosessen gjør at stoffet ikke lenger kan beskrives som et naturprodukt. Andre stoffer som gjennomgår lignende prosess er lyocell, modal og rayon, som alle er myke stoffer. Viskose kan føles som bomull og er et sterkt og robust materiale. Det er pustende og føles glatt mot huden. 

Slik tar du vare på bambus og viskose:

  • Viskose burde vaskes skånsomt på håndvask- eller ullprogram i maskinen. 
  • Viskose skal ikke tørkes i tørketrommel, da materialet krymper under varme.  

Syntetisk

Polyester

Polyester er et av de mest brukte syntetiske stoffene i tekstilproduksjon og fremstilles av olje. Det er spesielt populært fordi det kan produseres for å ligne på en rekke ulike stoffer. Polyester kan imitere alt fra lær til silke, som gjør det utrolig allsidig. Polyester er lett, krøller lite, har god holdbarhet og holder godt på formen. Polyester kan føles både mykt eller mer røft og glatte stoffer kan feste seg mot huden i varmt vær. Det er heller ikke et pustende stoff, men kan derimot være godt og varmt i kaldt vær. 

Nylon

Nylon er et syntetisk stoff fremstilt av olje. Nylon ble patentert i 1935 av Du Pont, som virkelig revolusjonerte tekstilproduksjonen med sine stretchy nylonstrømper. Nylon er et svært sterkt stoff med høy elastisitet. Det tørker raskt og krøller ikke, som gjør det til et svært anvendelig stoff i teknisk tøy som regnjakker, treningsklær og badetøy. Nylon føles glatt mot huden og produseres gjerne i en behagelig tykkelse som gjør at det er pustende.

Akryl 

Akryl er et syntetisk stoff fremstilt av olje. Akryl brukes primært for å etterligne ull og kasjmir i jakker og gensere. Akryl er et lett og isolerende stoff som krøller lite og som tåler sollys godt. Det er sensitivt for varme, så dette kan være lurt å tenke på når man vasker eller steamer. Akryl brukes også mye i teknisk tøy til trening og i badetøy og barneklær. Det kan føles både glatt eller mykt som ull mot huden. 

Spandex/Elastan

Spandex er et syntetisk stoff fremstilt av olje. Det ble utviklet på 1950-tallet og ble raskt kjent for sin ekstreme elastisitet. Det brukes ofte sammen med andre stoff for å gi mer komfort og stretch. Det veier lite og fortsetter å være tettsittende selv etter at det har blitt strukket. Det brukes mye i fleksible plagg som treningstøy og tights. 

Mikrofiber 

Mikrofiber er et syntetisk stoff som lages av fine fibre av stoff som polyester, nylon, akryl eller viskose. Mikrofiber er teknisk sett ikke et eget type materiale, men heller et stoff som veves sammen av ulike materialer. Resultatet blir et lett og mykt stoff som er svært slitesterkt. Det har også en god absorberingsevne og tørker raskt og brukes derfor ofte i reise-håndklær og badekåper. Mikrofiber brukes også mye i badetøy og teknisk stoff som fleece og jakker. Mikrofiber føles mykt og veldig glatt mot huden på grunn av de fine trådene. 

Slik tar du vare på syntetiske stoffer 

  • Syntetiske stoffer skal ikke vaskes i for varmt vann, da varme kan ødelegge fibrene. Alltid vask etter gradene angitt på vaskelappen. Det samme gjelder for tørketrommel. 
  • Bruk gjerne en vaskepose som samler opp mikroplast når du vasker tøyet. En Guppyfriend-vaskepose sørger for at mikroplast ikke utskilles i vannet når klærne vaskes. 
  • Treningstøy av syntetiske fibre burde vaskes så raskt som mulig. Når klærne blir liggende kan lukt sette seg og bryte ned fibrene. 
  • Syntetiske klær burde ikke vaskes med tøymykner.  

Slik tolker du vaskelappen 

Vaskebaljen indikerer at plagget kan vaskes i vaskemaskinen. Er det en hånd i baljen betyr det håndvask. Er det én strek under betyr det skånsom vask, og der det er to streker under skal det vaskes ekstra skånsomt. Er det et tall i baljen indikerer det hvilken temperatur plagget skal vaskes på.

Firkanten med sirkel indikerer at plagget kan tørkes i tørketrommel. Prikkene i sirkelen indikerer hvilken temperatur som skal brukes. Én prikk betyr lav varme, med maks temperatur på 60 grader og to prikker betyr normal varme, med makstemperatur på 80 grader. Er det kryss over symbolet betyr det at plagget ikke kan tørkes i tørketrommelen. 

Sirkelen symboliserer rens og indikerer hva slags type rens plagget tåler. Bokstavene inni representerer ulike former for rens. Bokstavene er ikke noe du trenger å huske på – her vet renseriet hva de skal bruke. Er det kryss over sirkelen skal ikke plagget renses.

Strykejernet indikerer at plagget kan strykes med strykejern. Prikkene indikerer hvilken temperatur som kan brukes. Én prikk betyr 110 grader, to prikker betyr 150 grader og 3 prikker betyr maks 200 grader. Er det damp under strykejernet og et kryss over betyr det at du ikke skal bruke dampfunksjonen. Er det kryss over symbolet betyr det at plagget ikke kan strykes.

  • Publisert: 25. september 2024
  • Tekst: