Byportens Pride-guide

Derfor markerer vi Pride

Pride-måneden er dedikert til å løfte fram og støtte den skeive kulturen og fremme kjønnsmangfold i samfunnet vårt. Historisk sett er Pride en minnesmarkering av Stonewall-opprørene, som begynte etter en politirazzia på baren Stonewall Inn i New York i 1969. Protestene ble gjennomført av en gruppe lesbiske, homofile og transpersoner, og foregikk over seks dager. Etter protestene ble det arrangert flere markeringer og året etter ble det avholdt parader flere steder i USA – og slik ble Pride-paraden til.

Slik blir Oslo Pride i år

I år flyttes festivalområdet til Kontraskjæret – en drøy ti minutters gåtur fra Byporten. Mellom 23. juni og 1. juli vil det arrangeres konserter, debatter, fester, foredrag og egne aktiviteter for barn og unge flere steder i byen. Den nye Pride-parken vil ha flere scener, mingleområder og stands fra organisasjoner og foreninger.

Du kan lese hele programmet på nettsiden til Oslo Pride.

Selve Pride-paraden avholdes 1. juli.

Lær noe nytt om Pride og skeiv kultur

En veldig fin måte å markere Pride på er å lære mer om skeiv kultur og hva det betyr å være skeiv. Bøker som Queer up av Alexis Caught eller Homo – for deg som er, lurer på om du er eller har lyst til å bli homo, eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker av Anette Trettebergstuen og Bård Nylund er gode eksempler på litteratur som kan gi et innblikk. Det finnes også flere historiebøker som The Little Book of Pride som tar for seg den skeive kultur gjennom årene.

Spør gjerne om hjelp i bokhandelen – det finnes mange ulike bøker som passer både for store og små.

Gjør deg klar til Pride-markeringen

Noen ting er ekstra smart å ha med seg når man skal være ute lenge eller gå i paraden. Pakk gjerne i en liten sekk eller rumpetaske.

Sjekkliste:

  • Vannflaske
  • Solkrem, gjerne med faktor 50
  • Hatt, caps eller annen solbeskyttelse
  • Litt snacks
  • Powerbank

Kle deg komfortabelt

Det er mange som lurer på hva man burde ha på seg under Pride-markeringen. Svarene er mange, men det aller beste er å ta på seg noe man føler seg bra i. Prøv deg gjerne fram med farger, glitter og en ny sveis – Pride er tross alt en feiring og en hyllest – da er det lov å pynte seg litt ekstra. Husk at klær også er solbeskyttelse, så en ekstra skjorte, en lang kjole eller en kimono kan være smart.  Så ta på deg et komfortabelt antrekk og nyt Pride-markeringen i den fine byen vår!

Det er også viktig å huske på at selv om det er mye snakk om Pride og skeiv kultur i juni, så er dette noe vi burde ha fokus på hele året. Pride er med på å skape samhold og inkludering i samfunnet slik at alle skal føle seg trygge og ivaretatt – og det burde vi alltid jobbe med.

Happy Pride!

  • Publisert: 20. juni 2023
  • Tekst: