Dette kan du gjøre i Oslo sentrum i ferien

Oslo er en spennende by å feriere i, enten du allerede bor her eller bare er på besøk – og i bykjernen utenfor Byporten finner du en rekke ting å se på, oppleve og gjøre. Se alle våre ferietips og nyt en staycation i den fine byen vår.  

Spennende severdigheter rundt Byporten

Bysentrum er proppfull av severdigheter og mange finner du bare et steinkast unna Byporten – bruk beina, finn fram sykkelen eller lei en sparkesykkel og se alt Oslo har å by på. 

En superfin severdighet i sentrum er selvfølgelig Operahuset i Bjørvika. Operahuset er en opplevelse både inne og utendørs, og en liten runde på bygget er en veldig fin gåtur i seg selv. Det er spesielt populært å gå opp mot toppen og se på solnedgangen og den flotte utsikten mot Oslofjorden. Om du beveger deg i motsatt retning, opp Karl Johan, befinner du deg snart ved Akershus festning. På festningen kan du oppleve middelalderborgen på nært hold på egenhånd eller bestille en guidet tur.

Populære parker i nærheten

Midt i Oslo sentrum kan det kanskje føles som at det er langt til nærmeste grønne flekk, men du skal faktisk ikke lenger enn noen minutter utover bykjernen før du befinner deg i en grønn oase.

En kort sykkeltur fra Byporten finner du den historiske Middelalderparken, som ligger helt på østenden av Barcode. Her kan du vandre rundt i ruinene fra middelalderens Oslo og skue utover det store vannspeilet som kalles «Tenerife» av lokalbefolkningen. Om du vil både ha park, duftende blomsterbed og sjeldne planter kan du ta turen bort til Botanisk Hage. Her kan du gå en tur i de ulike avdelingene og se planter fra alle mulige økosystem. Hvis du vil kombinere grønne områder med kunst og kultur kan du ta turen til den nyåpnede Klosterenga Park som ligger mellom Vålerenga og Grønland. Parken er en av kommunens største kunstsatsninger siden Vigelandsparken og er fullført etter Bård Breiviks kunstneriske visjon.

Morsomme ting å finne på

Det er en rekke spennende ting å finne på i Oslo sentrum på sommerstid, så her gjelder det bare å velge seg en aktivitet. Noen aktiviteter er mer populære enn andre, så prøv deg gjerne fram i ukedagene også.

Om du går ut av Byporten gjennom Oslo S er det kun et par minutter bort til Deichman i Bjørvika. Hovedbiblioteket kan by på seks etasjer med bøker, leseplasser, scener og verksteder. Barneavdelingen i andre etasje tiltrekker seg mange besøkende og er spesielt populær i helgene.

Hvis du vil ha en pause fra sommervarmen eller bare kjenne på godfølelsen av en skikkelig bra film kan du rusle bort til Cinemateket. Her kan man se kultklassikere, utvalgte barnefilmer og spennende dokumentarer.

En kort gåtur fra Byporten finner du også det nye Munchmuseet, som virkelig er en severdighet å få med seg. Museet strekker seg oppover hele 13 etasjer, så her kan Munch-elskerne virkelig få boltre seg. For de av oss som ikke har høydeskrekk finner man museumsrestauranten Bistro Tolvte i 12. etasje og cocktailbaren Kranen i 13. etasje.

Reptilparken i St. Olavs gate kan være både en skrekk og en fryd for store og små. Her kan man se over 100 ulike dyr, blant annet kvelerslanger, skilpadder og edderkopper. Hver tirsdag kan man se krokodiller, aper og flere dyr bli matet, og etter matingen kan de aller tøffeste besøkende få muligheten til å hilse på en pytonslange.

Om du vil ta en tur i tidsmaskinen og oppleve forhistoriske dinosaurer, se ulike bergarter eller lære mer om verdenshistorien er virkelig Naturhistorisk museum et spennende sted. Museet finner du en kort tur unna Byporten inne i Botanisk Hage på Tøyen.

En ny og litt annerledes opplevelse kan være å besøke Interkulturelt museum på Grønland. Museet har fokus på å utvide forståelsen for andre kulturer og har spennende utstillinger for nysgjerrige barn og voksne.

Hvis du er i modus for noe helt annerledes kan du besøke Mini Bottle Gallery. Galleriet er helt unikt i sin sjanger og har den største samlingen med miniatyrflasker i hele verden. Mini Bottle Gallery finner du et par minutter til fots unna Byporten og du kan få omvisning på lørdager og søndager.

Fine badeplasser

Til tross for at det er mye brostein, betong og asfalt i byen er det heldigvis ikke langt til nærmeste strand. Om du går mot Bjørvika kommer du raskt til Operastranda som ligger mellom Operaen og Sukkerbiten. Vannet på sandstranda er spesielt grunt, så den er veldig populær blant barnefamilier. Om du tar sykkelen fatt kommer du raskt til Sørenga Sjøbad, som er en av Oslos mest populære badeplasser. Her finner du sandstrand, badebrygge med stupetårn og et langt svømmebasseng med flere baner. Hvis du vil prøve en litt annerledes badeopplevelse kan du booke en time i en av badstuene i Bjørvika og bade rett i Oslofjorden etter en varm saunaopplevelse.  

Og du finner selvfølgelig masse fint badetøy hos oss om du trenger noe nytt til svømmeturen.

Nyt sommeren i byen vår – den er over før du vet ordet av det!

  • Stikkord: badstu, botanisk hage, ferie, munch, Oslo, Oslo-sommer, reisetips
  • Publisert: 30. juni 2023
  • Tekst: