Dette markerer vi i februar

Februar er den korteste måneden vi har, og i år er den fullpakket med mange fine merkedager. Vi gir deg oversikten over alle dagene du bør få med deg.

Fastelavn – 11. februar

Fastelavn feirer vi alltid på en søndag, 49 dager før 1. påskedag, og i år er det den andre søndagen i februar. Historisk sett var fastelavn en betegnelse på tre festdager som ble markert i forbindelse med fasten som foregikk før påske. I dag er det kun fastelavn vi markerer, og den fyller vi med smakfulle hveteboller med krem og bær. Hos oss finner du fastelavnsboller flere steder på senteret – ta gjerne turen innom Espresso House eller BIT og plukk med deg et par luftige boller hjem. Om du vil lage dem selv finner du selvsagt ferdig bollemiks hos KIWI, perfekt om du har litt hastverk, men likevel vil ha duften av nystekte boller hjemme.

Morsdag – 11. februar

Morsdagen markeres hvert år på den andre søndagen i februar, og det betyr at både fastelavn og morsdag faller på samme dag i år. Morsdag er faktisk relativt nytt her til lands, den første markeringen fant sted i 1919, mens i andre kulturer har morsdag vært feiret helt siden antikken. Morsdag er en super anledning for å gi litt ekstra oppmerksomhet til alle morsfigurer der ute, enten de er venner, familie eller noen du er skikkelig glad i. Disk opp med frokost, kjøp et fint kort hos Normal eller plukk med deg noen duftende velværeprodukter hos LUSH, VITA eller The Body Shop – det er tanken som teller. 

 

 

Valentines – 14. februar

Valentines har vært feiret siden 400-tallet og er oppkalt etter helgenen Valentin. Dagen er til for å feire kjærligheten, og markeres av kjærestepar, ektefeller og partnere over hele verden. De siste årene har også Valentines blitt en dag der man feirer gode venner og familiemedlemmer. Valentines er ofte forbundet med blomster og sjokolade, men det finnes mange andre oppmerksomheter som kan bety vel så mye. Et lite armbånd fra Gullfunn, en god bok fra ARK eller kanskje en kald Pepsi Max fra Narvesen sjarmerer din partner?

Skuddår – 29. februar 

Dette årets februar er faktisk litt spesiell, for nå er det endelig skuddår! Hvorfor vi har skuddår har en nokså lang og litt komplisert forklaring, men den korte versjonen er at jorden bruker ca. 365,2 dager på en tur rundt solen, og for at dette skal gå opp med vår kalender har vi tatt i bruk skuddår. Skuddår kommer selvsagt med sine egne tradisjoner, og i 1288 i Skottland ble det etablert at kvinner kunne fri til menn på skuddårsdagen, 29. februar. Om mannen sa nei fikk han bot, så det var sjeldent et valg. Denne tradisjonen har blitt videreført med årene, men nå uten bot, og kvinner frir stadig til menn på denne dagen. Om du er i markedet for en aldri så liten forlovelsesring til en heldig mann kan du selvsagt se deg ut en ring hos Bjørklund i 1. etasje hos oss.

Karneval – hele februar

Karneval er også, historisk sett, koblet opp mot fastetiden. Det var en fest som ble feiret i tiden rundt fastelavnssøndag, og i Norge er det stort sett barnehagebarn og elever på småskoletrinnet som feirer. Barna kler seg ut og går i tog, danser og synger. Om du har en liten en i hus som skal feire karneval finner du søte kostymer hos Lekia.

Nyt alle merkedagene – vi er selvfølgelig her for alt du skal i februar.

  • Publisert: 29. januar 2024
  • Tekst: