Slik lager du bedre kaffe hjemme

For mange er kaffebrygging et hyggelig morgenrituale som gjør at man kan starte dagen med litt mindfulness. Vi viser deg hvordan du kan brygge dryppkaffe hjemme og deler våre beste kaffe-tips.

Slik lager du dryppkaffe

Dryppkaffe, eller “pour over” er en type kaffebrygging som har blitt mer populær de siste årene. Metoden går ut på at vannet får dryppe sakte over kvernede kaffebønner, noe som gir en ekstra smakfull kaffekopp. Det er enkelt å lage, men krever gjerne litt ekstra utstyr. Vi har brukt et dryppkaffe-sett, kaffefilter, hellekanne og kaffebønner fra Black Cat, kaffekvern fra Kitch’n, kaffekopper fra Tilbords og sirup fra Amundsen Spesial.

For å lage dryppkaffe trenger du:

  Et dryppkaffe-sett, med en trakt og en kolbe/serveringskanne

  Kaffefilter

  Gode kaffebønner

  Varmt vann, gjerne i en hellekanne

  Kaffekvern 

  Hvis ønskelig: melk og/eller sirup 

Slik gjør du det: 

  1. Gjør klart utstyret og sett det frem.
  2. Kvern kaffebønnene i kaffekvern. Malingsgraden er avhengig av bryggemetoden, til dryppkaffe skal de kvernes litt finere enn filterkaffe. Du kan eventuelt få butikken til å kverne kaffebønnene for deg.
  3. Ha filteret i kolben og hell over nykokt vann. Dette gjør man både for å varme opp utstyret i forkant og for å fjerne papirpartikler og andre urenheter som kan sette smak på kaffen. Dette vannet skal du helle ut igjen. 
  4. Mål opp det nykokte vannet og den nykvernede kaffen. Med dryppkaffe sier man ofte at en god ratio er mellom 1:16 og 1:18. Det betyr for eksempel at hvis du skal ha en halv liter kaffe, 500 ml, bruker du ca. 30 gram kaffe. Her kan det lønne seg å bruke vekt og prøve seg fram.
  5. Ha kaffen over i filteret og fordel den jevnt utover.
  6. Hell først over ca. ⅕ av vannet og sørg for at du fukter alt kaffegruten. Vent til mesteparten av vannet har sunket før du fortsetter.
  7. Hell resten av vannet over kaffegruten i en sirkel, med en jevn og rolig stråle. Et triks er å prøve å holde vannmengden jevn for å få så likt gjennomtrekk som mulig.
  8. Hvis du vil gjøre det ekstra stas kan du gjerne koke opp og vispe litt melk eller bruke en smaksatt sirup. Da får du skikkelig kafé-følelse hjemme!

Andre smarte kaffetips 

  Sørg for at utstyret er rent og pent – flekker etter gammel kaffe kan etterlate seg en bitter smak.

  Bruk friskt, kaldt vann. Dette gjør virkelig en forskjell når du brygger kaffe, enten du har presskanne eller kaffetrakter.

  Oppbevar kaffen riktig. Ha kaffen i en tett boks eller pose for å bevare smak og aroma.

Ikke glem koppen

Morgenkaffen blir ikke det samme uten en finfin kaffekopp. Hos Tilbords i 1. etasje finner du alt fra søte retrokopper til moderne og klassiske varianter.

Gjør det enkelt

Har du ikke tålmodigheten til å vente på dryppkaffen? Eller kanskje det ble litt hektisk i morges? Husk at du alltid får kjøpt en god kopp kaffe hos oss. Ta turen innom Espresso House, Joe & The Juice, Backstube, Amundsen Spesial, Narvesen eller BIT Union.

God kaffedrikking!

  • Publisert: 29. august 2025
  • Tekst: